Het internet is onmisbaar voor mensen die op zoek zijn naar een koophuis of kantoorruimte. Het huizenaanbod is nergens zo compleet vertegenwoordigd als op internet, waar het te vinden is via de vele huizenzoekmachines, waarover u hier meer kunt lezen.

Vaak is het wel een probleem bij het zoeken naar een huis via internet, dat er allerlei verschillende websites worden getoond nadat er zoektermen in de zoekmachine zijn ingevoerd. Er zijn dan ook veel verschillende websites met elk een ander, maar ook een overlappend huizenaanbod te vinden. Om een volledig overzicht te krijgen van het huizenaanbod in de gewenste regio, moet men dus heel wat websites bekijken. Om het zoeken naar een huis via internet te vereenvoudigen is een speciale huizenzoekmachine ontwikkeld, waar het aanbod van de grootste huizenwebsites te vinden is.

Huizenzoekmachine 
De huizenzoekmachine heeft ervoor gezorgd dat het bijna overbodig is geworden om steeds bij andere websites, waarop een deel van het woningaanbod is te vinden, opnieuw de gegevens in te voeren. Door de automatisering hoeft er bij de huizenzoekmachine om een huis te zoeken bijvoorbeeld maar één keer ingelogd te worden, en hoeven de selectiegegevens ook maar één keer te worden ingevoerd. Om gebruik te kunnen maken van deze uitgebreide huizenzoekmachines moeten er wel eerst een paar acties ondernomen worden. De eerste stap die genomen moet worden is het verkrijgen van inloggegevens, waarna er een zoekopdracht voor een huis kan worden gegeven. Op dat moment zal de website van de huizenzoekmachine de gebruiker in de gelegenheid stellen om een programma te downloaden. Dit programma is nodig omdat daarmee het zoeken binnen de verschillende grote woningwebsites mogelijk wordt gemaakt.

Zoekopdracht huizenzoekmachine
Om te voorkomen dat er bij het zoeken naar een huis via de huizenzoekmachine een woningaanbod wordt getoond dat niet aan de wensen voldoet, is het aan te raden om van de specifieke selectiecriteria gebruik te maken. Dit geldt overigens voor alle woningwebsites waar gericht naar een huis gezocht wordt. De specifieke selectiecriteria kunnen een plaats zijn, maar er kan ook nader gespecificeerd worden op een bepaalde prijsklasse en type woning. De zoekopdracht kan nog verfijnd worden nadat een meer algemene zoekopdracht is ingegeven. Enkele huizenwebsites die via de huizenzoekmachine bijeen worden gebracht, zijn:
• Funda
• Dimo
• Woonkrant
• LMV
Het zoeken via de huizenzoekmachine gaat dus een stuk sneller, en er wordt een overzichtelijk aanbod getoond van de huizen die aan de voorkeuren voldoen.