Huis bezichtigen

De bezichtiging van het eerste huis schept natuurlijk veel verwachtingen en vooral als er al foto’s van de woning gezien zijn, en de omgeving ook nog eens aanspreekt. Bij een bezichtiging van een bestaand huis zijn er altijd een aantal aspecten waarmee de aspirant koper rekening kan houden en waarover u hier handige informatie kunt vinden. Het is absoluut verstandig om bij de eerste bezichtiging iemand mee te nemen die kennis en inzicht heeft van bouwkundige zaken, of om een makelaar in te schakelen. Een aspirant koper zal op een andere wijze naar een woning kijken, dan personen die daar meer objectief tegenover staan en bijvoorbeeld niet direct verblind zijn door de uitstraling.

De bezichtiging van een eerste huis

Bij een bezichtiging zal de eerste indruk veelal doorslaggevend zijn bij de beslissing al dan niet een bod uit te brengen, maar er zal ook oog moeten zijn voor eventuele kosten. Een instapklaar huis dat aan alle wensen voldoet is natuurlijk ideaal, maar dat is vaak niet de realiteit. Als het huis een goede indruk maakt, dan is het zaak om te kijken en te vragen naar de staat van de woning. De koper heeft bijvoorbeeld een informatieplicht. Als de staat van de woning onvoldoende duidelijk is, kan er altijd een bouwkundig rapport worden opgesteld, waarin de gebreken worden weergegeven. Het is raadzaam om de kozijnen te controleren, een blik op het dak te werpen, te kijken naar een eventuele kruipruimte en te informeren naar de leeftijd van de CV ketel. Bij de eerste bezichtiging is het ook belangrijk om na te gaan hoeveel kosten er zullen komen om de woning naar eigen smaak te veranderen, en hoeveel kosten er zijn om eventueel achterstallig onderhoud op te lossen.

Bod uitbrengen

Na de bezichtiging kan er een bod worden uitgebracht op het huis, maar het is ook mogelijk om eerst een bouwkundig rapport te laten opstellen als daartoe aanleiding is. Direct een bod uitbrengen na de bezichtiging hoeft natuurlijk niet, maar kan in bepaalde situaties wel raadzaam zijn. Bijvoorbeeld in het geval dat de vraag naar een dergelijk huis groot is, en de kans dus aanwezig is dat er veel andere potentiële kopers zijn die belangstelling hebben voor de woning. Na de eerste bezichtiging is het mogelijk dat men even bedenktijd wil en later nog een keer het huis wil bezichtigingen. Bij de tweede bezichtiging is er wellicht meer aandacht voor details en wordt er op een andere manier tegen de woning aan gekeken. Na de tweede bezichtiging kan er alsnog een bod worden uitgebracht en kan de verkopende partij akkoord gaan met het bod of weer een tegenbod doen aan de aspirant koper.

Bod en koopovereenkomst

Na acceptatie van het bod wordt er een voorlopige koopovereenkomst gemaakt en kan de koper de hypotheek gaan regelen. De hypotheek wordt verstrekt op basis van het inkomen en op basis van de waarde van de woning. Als er verbouwingen op stapel staan, kan het verstandig zijn om deze kosten mee te financieren in de hypotheek.