Notaris zoeken

Een notaris zoeken zal iets nieuws voor je zijn wanneer je een huis gaat kopen. Om een huis officieel in bezit te krijgen moet er een bezoek worden gebracht aan een notaris. Bij de notaris ga je de leveringsakte ondertekenen. Degene die het huis koopt en daarbij de kosten van de notaris betaalt, bijvoorbeeld in het geval het huis wordt gekocht met kosten koper, kan een notaris uitkiezen om de overdracht van de woning te laten regelen. Bij het zoeken naar een notaris kan er rekening worden gehouden met de tarieven die de notaris in rekening brengt voor de diensten die verleend worden met betrekking tot de aankoop, waarover hier meer informatie wordt verstrekt.

Notaris kosten vergelijken

De eerste keer een huis kopen kost al veel geld en daarom kan het handig zijn om op kleinere uitgaven, zoals notariskosten, te besparen. Er worden geen vaste tarieven meer gehanteerd door notarissen en daar kan bij het zoeken naar een notaris dus rekening mee gehouden worden. Bij het zoeken naar een notaris is men niet gebonden aan de eigen woonplaats en ook niet aan de plaats waar het huis dat gekocht gaat worden zich bevindt. Het is natuurlijk wel raadzaam om in de eigen omgeving een notaris te zoeken om niet onnodig veel aan reistijd en reiskosten kwijt te zijn. Het vergelijken van de kosten die notarissen in rekening brengen voor de te verrichten handelingen met betrekking tot de aankoop van een woning, kan grotendeels via internet gedaan worden. De meeste notarissenkantoren hebben op hun website een overzicht van tarieven en anders is het mogelijk om de tarieven via de website van de betreffende notaris op te vragen.

Notaris van de hypotheekverstrekker

Een verstrekker van een hypotheek werkt vaak samen met een en dezelfde notaris, en biedt dan aan zijn klanten de zogenaamde notarisservice aan. Gebruik maken van deze notarisservice kan goedkoper zijn, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook makelaars werken veel samen met notarissen en kunnen er een aanraden. Deze manieren zijn echter niet altijd het goedkoopste en als er rekening gehouden moet worden met de kosten, is het altijd verstandig om ook zelf te zoeken naar een notaris en de prijzen te vergelijken.

Op zoek naar een notaris

Tijdens het proces van huizen bezichtigen kan er ook alvast tijd vrij worden gemaakt om op zoek te gaan naar een notaris. Na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst zijn er genoeg andere zaken om te regelen, zoals de hypotheek en dergelijke zaken. Via internet is het eenvoudig om naar notariskantoren in de eigen omgeving te zoeken en kunnen er alvast een paar notarissen geselecteerd worden. Als het dan zover is, kunnen deze benaderd worden om te vragen om een offerte voor de notariskosten voor diensten met betrekking tot de hypotheekakte en leveringsakte.