Bieden op een huis

Voor de eerste keer een huis bezichtigen is al een spannende zaak, maar het wordt nog interessanter als je een bod gaat uitbrengen. Er kan besloten worden om helemaal zelfstandig een bod uit te brengen op het huis, maar er kan ook een makelaar voor worden ingeschakeld. Een makelaar beschikt natuurlijk over kennis van zaken om de waarde te bepalen. Als er toch besloten wordt om zelf een bod uit te brengen, dan is het handig om van een aantal zaken op de hoogte te zijn waar rekening mee gehouden kan worden, zoals de hoogte van het bod en de volgende onderhandelingen.

Zelf een bod uitbrengen

De kosten van een makelaar kunnen bespaard worden door zelf een bod te doen op het huis. Er is allerlei informatie beschikbaar waar gebruik van kan worden gemaakt, om een redelijke inschatting te kunnen maken van de waarde. Bij het Kadaster is er bijvoorbeeld informatie beschikbaar over de verkoopprijzen van soortgelijke huizen in dezelfde straat en buurt. Deze verkoopprijzen van andere woningen moeten natuurlijk wel worden afgezet tegen de staat van de woning. Een woning met achterstallig onderhoud is in vergelijking met een gelijksoortig goed onderhouden huis, natuurlijk minder waard. Het is redelijk om voor het uitbrengen van een bod beneden de vraagprijs te gaan zitten, zodat de onderhandelingen geopend kunnen worden. Doe wel een serieus openingsbod, zodat de verkoper bereid is om in onderhandeling te gaan en eventueel een tegenbod uit te brengen.

Onderhandelingen na het uitbrengen van het eerste bod

Er kan pas worden gesproken over onderhandelingen over de vraagprijs van het huis, als de verkopende partij actie onderneemt naar aanleiding van het eerste bod door te reageren met een tegenbod. Het eerste bod kan natuurlijk ook direct geaccepteerd worden, maar in de meeste situaties zal de verkopende partij eerst weer reageren door met een tegenbod te komen. Als er door de verkoper een tegenbod wordt gedaan, is er sprake van onderhandelingen. De potentiƫle koper kan het tegenbod accepteren of zelf weer met een ander bod komen. Hiervoor kan geen geldende richtlijn worden gegeven, omdat een en ander ook afhankelijk zal zijn van de verschillen in de hoogte van het bod en het tegenbod dat door de verkoper is gedaan. Als de onderhandelingen succesvol zijn en de verkopende partij accepteert het bod, dan kan er een voorlopige koopovereenkomst worden opgesteld, waarin een financieringsbehoud kan worden opgenomen. Er geldt dan nog een wettelijk bedenktijd van drie dagen, waarin de koper van het huis alsnog kan afzien van de koop zonder dat daarbij ontbindende voorwaarden een rol spelen. Hoogte van het eerste bod Allereerst is het van belang om bij het uitbrengen van een bod op je eerste huis te weten hoeveel financiering er verkregen kan worden. Voordat er een bod wordt uitgebracht, is het dan ook verstandig om informatie over de mogelijke hoogte van de hypotheek te verkrijgen. Bij een hypotheekbedrag moet ook rekening gehouden worden met de kosten koper die er nog bijkomen. Bij het uitbrengen van een bod moet dit dus ingecalculeerd worden. Het is verstandig om niet direct het maximaal mogelijke bod te doen op een huis, want dan blijft er geen onderhandelingsruimte meer over.