Studentenwoning beleggingspand

De markt is booming en de prijzen van de woningen in voornamelijk stedelijke gebieden reizen de pan uit. Deze kans wilt u natuurlijk niet missen. Daarom heeft Eerste huis kopen een handige checklist gemaakt waar u rekening mee dient te houden bij het aanschaffen van een studentenwoning als beleggingspand. U wilt een studentenwoning kopen, deze onderverdelen in studentenkamers en deze verhuren. Het lijkt een no brainer, met een beetje geluk stijgt de waarde van de woning en krijgt u maandelijks rendement. Maar is dit daadwerkelijk zo makkelijk?

Aankoop studentenwoning

Zoals het voor de meeste dingen in het leven geldt, je moet niet te veel betalen. Heeft u een pand op het oog en wilt u een bod uitbrengen? Ga eerst even op onderzoek uit en kijk wat de waarde is van vergelijkbare woningen in dezelfde buurt. Daarnaast moet er goed gelet worden op de staat van het pand. Er kunnen altijd onvoorziene kosten om de hoek komen. Let daarom goed op vocht, scheuren en het voegwerk. Mocht u oude vochtvlekken tegenkomen in een woning, dan kan dit duiden op een lek in het dak. Mocht u na het aanschaffen van een woning erachter komen dat u teveel heeft betaald of dat er sprake is van achterstallig onderhoud dan kunt u een aantal jaren rendement vergeten.

Locatie

Denk goed aan de locatie bij de aankoop van een studentenwoning. Studenten zijn het liefst zo dicht mogelijk gevestigd in het centrum. Daarnaast willen ze van alle gemakken voorzien zijn om zo snel mogelijk naar school te kunnen. Een studentenwoning op een verkeerde locatie kan het dus lastig maken om huurders te vinden. Leegstand wilt u absoluut vermijden, leegstand van één maand kost je 8% van je inkomsten.
Studentenwoning beleggingspand

Rendement

Bij het berekenen van het toekomstige rendement wordt vaak nog het BAR gebruikt. BAR staat voor Bruto Aanvang Rendement. Dit is dus de totale huur per jaar gedeeld door de aanschafwaarde van de woning. Het is slechts een indicator en het is dus lastig te zeggen hoeveel geld je daadwerkelijk overhoud onder aan de streep. Voorbeeld: U wilt €150.000 euro spenderen aan een woning, inclusief k.k. De huur van de woning is €1100 per maand. €1100 * 12 maand = €13.200 €13.200 / €150.000 * 100% = 8,8% Dit is slechts een indicatie hoeveel rendement er uit een studentenwoning gehaald kan worden. Kosten zoals een verbouwing, onderhoud en belastingen dienen hier vanaf getrokken te worden. Er kan voor gekozen worden om de kosten van een verbouwing te verdelen over meerdere jaren. Zo blijf je op papier een goed rendement halen.

Onderhoud en randzaken

Studenten houden wel van een feestje, het is dus belangrijk dat er duidelijk afspraken gemaakt worden in de huurovereenkomst. Denk hierbij aan overlast maar ook aan andere zaken, zoals het vernielen van de woning en de staat van het schilderwerk. Daarnaast is het goed om te weten dat er een puntensysteem bestaat. Een puntensysteem is een systeem waarbij faciliteiten in een woning of kamer beloond wordt met punten. Deze punten kunnen berekend worden om zo op de huurprijs van een kamer te komen. Een aantal van deze punten zijn:
  • Beschikt de kamer over een eigen wastafel
  • Is er een eigen keuken of gemeenschappelijke
  • Woonoppervlakte van de kamer
  • Eigen toilet of gemeenschappelijk toilet
Er zijn veel checklists op het internet te vinden om zelf de huurprijs van je kamer te berekenen. Tevens zijn er ook veel bureaus die dit kosteloos voor studenten berekenen. Let dus goed op en reken uzelf niet te rijk door een hoge huurprijs per kamer te vragen. Wanneer er inwoners een bureau inschakelen om de wettelijke huurprijs te berekenen kan dit het einde betekenen voor uw maandelijkse rendement.

Regels per gemeente

Per gemeente in Nederland verschillen de regels van het herindelen van woning. Kijk dus goed welke regels hier gelden voor uw beleggingspand. Voorbeelden van deze regels zijn:
  • Afvalstofheffing
  • Gemeentelijke belastingen
  • Aantal studenten in een woning
  • Maximaal aantal studentenwoningen in een buurt
  • Of er sprake is van een campuscontract
Kijk dus goed welke regels er gelden in de gemeente waar u een studentenwoning wilt aanschaffen. Daarnaast mogen in sommige buurten in bepaalde steden niet meer studentenwoningen gecreëerd worden let hier goed op.