Er breekt een spannende tijd aan als de beslissing is genomen om voor de eerste keer een huis te kopen, want er zal veel geregeld moeten worden op verschillende gebieden.

Hier wordt informatie gegeven over de huizenjacht, de hypotheek en de koopovereenkomst. Een van de meest belangrijke uitgangspunten bij het kopen van een woning, is het bedrag dat gefinancierd kan worden door middel van een hypotheek. Op basis van het hypotheekbedrag zal er een keuze kunnen worden gemaakt uit het aanbod van huizen in een bepaalde prijsklasse. De eerste stap die men dan ook moet ondernemen bij het kopen van een huis, is het nagaan wat de mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van een hypotheek.

Informatie hypotheek
Het is belangrijk voordat men op huizenjacht gaat om voor de eerste keer een huis te kopen, te weten welke mogelijkheden er zijn voor het verkrijgen van een hypotheek. Het heeft immers geen zin om te gaan kijken naar huizen, waarvan onduidelijk is of er wel kans is op een financiering. Er zijn veel verschillende instanties die informatie kunnen verstrekken over het mogelijke bedrag aan hypotheek dat op basis van het inkomen verstrekt zou kunnen worden. De eigen bank kan daar bijvoorbeeld een rol in spelen, maar er zijn ook allerlei hypotheekadviesbureaus waar men voor advies over maximale hypotheek berekenen terecht kan. Bij het vragen van advies over de hoogte van de mogelijke hypotheek, is het ook raadzaam om direct te informeren naar de verschillende soorten hypotheken, zodat daar alvast over nagedacht kan worden.

Op huizenjacht
Bij het zoeken naar een huis staan er vele mogelijkheden tot de beschikking. Op internet is er een enorm aanbod van websites met daarop een verzameld aanbod van huizen door heel Nederland. Hier kan in de juiste prijsklasse gezocht worden naar een geschikte woning die voldoet aan de wensen en eisen. Het is zeker mogelijk om zelfstandig huizen te gaan bezichtigen, maar veel mensen nemen bij een bezichtiging voor het eerste huis dat ze gaan kopen een makelaar in de arm. Dat kan ook verstandig zijn omdat de makelaar kennis heeft van de woningmarkt en ook advies kan geven over de staat van de woning en daarop kan anticiperen door bijvoorbeeld aan te raden een bouwkundig rapport te laten opstellen. Een ander voordeel is dat de makelaar namens de potentiële koper een eerste bod kan uitbrengen op het huis, en ervaring heeft in het onderhandelen over de vraagprijs. Als het bod geaccepteerd is, kan de makelaar alle formaliteiten regelen met betrekking tot de notaris en kan er een afspraak gemaakt worden met betrekking tot de overdracht van de woning bij de notaris.

Voorlopige koopovereenkomst
Op het moment dat het bod op het eerste huis is geaccepteerd, wordt er een voorlopige koopovereenkomst opgesteld, waarbij het belangrijk is om een financieringsvoorbehoud te laten opnemen. De hypotheek voor het kopen van het eerste huis moet dan immers nog geregeld worden. De koper heeft overigens een wettelijke bedenktijd van drie dagen, waarin er alsnog zonder reden kan worden afgezien van de koop van de woning.