Als er in Nederland een huis te koop wordt aangeboden, dan staat daar vrijwel altijd een vraagprijs bij vermeld.

De vraagprijs is een indicatie van het bedrag dat de huidige eigenaar voor de woning betaald wil zien. De vraagprijs die aan het huis gekoppeld is, kan ook als een uitnodiging gezien worden, namelijk een uitnodiging tot het doen van een bod. Er zijn huizen waarbij er biedingen worden gedaan die boven de vraagprijs liggen, maar het komt veel vaker voor dat er wordt onderhandeld over de vraagprijs waarbij de koper minder wenst te betalen dan de vraagprijs. Bij het onderhandelen over de vraagprijs kunnen er een aantal aspecten van belang zijn. De keuze zal moeten worden gemaakt of men zelf gaat onderhandelen over de vraagprijs met de verkopende partij, of dat daarvoor een makelaar wordt ingeschakeld en daarnaast moet de hoogte van het eerste bod worden bepaald.

Zelf onderhandelen over de vraagprijs
Ook al is het de eerste keer dat er een huis gekocht gaat worden, dan is het toch mogelijk om zelf op een verstandige wijze te onderhandelen over de vraagprijs. Om te kunnen onderhandelen over de vraagprijs is de waarde van de woning natuurlijk van belang. Er zijn verschillende manieren om de waarde te kunnen achterhalen, zoals het opvragen van gegevens van andere verkochte woningen in de buurt bij het Kadaster. De prijs van een recent verkocht huis in dezelfde straat kan een graadmeter zijn, maar de huidige staat van de woning is natuurlijk ook van belang. Als er bij het huis dat te koop staat veel achterstallig onderhoud is, dan heeft dat een negatieve invloed op de waarde. Bij twijfel over de staat van de woning kan er voordat er een bod wordt uitgebracht, een bouwkundig rapport worden opgemaakt of een onafhankelijke taxatie worden uitgevoerd. Deze combinatie van aspecten zal de positie bij het onderhandelen over de vraagprijs in elk geval kunnen versterken. Om als bieder serieus genomen te worden, moet er wel een reëel bod worden gedaan om verder te kunnen onderhandelen. De verkoper zal alleen reageren door middel van een tegenbod, als het idee bestaat dat de onderhandelingen serieus zijn en de hoogte van het eerste bod speelt daarbij een rol.

Hoogte van het bod bepalen
De hoogte van het bod kan onder meer worden bepaald door de waarde van de woning, maar er moet ook rekening worden gehouden met een ander belangrijk aspect. Dat is namelijk het maximale bod dat de potentiële koper zou kunnen doen op basis van de af te sluiten hypotheek. Hierbij moet er niet alleen rekening worden gehouden met het bod dat tijdens de onderhandelingen gedaan zal worden, maar ook met de kosten koper die daar nog eens bijkomen. In dat opzicht is het ook verstandig om niet direct als openingsbod het maximaal mogelijke neer te leggen, maar daar onder te gaan zitten. Zo blijft er nog ruimte over om te onderhandelen, als de verkopende partij met een tegenbod zal komen. Het direct bieden van de vraagprijs lijkt op het eerste gezicht voldoende om niet verder te hoeven onderhandelen over de vraagprijs. Dit is echter niet altijd het geval, want als de verkoper het idee krijgt dat het huis blijkbaar erg gewild is, kan de vraagprijs zelfs verhoogd worden. Onderhandelen is een specifieke vaardigheid en wie zelf niet het idee heeft daarover te beschikken, kan een makelaar inschakelen om de onderhandelingen te voeren. De kosten van de makelaar kunnen dan wellicht worden terug verdiend doordat deze scherpe onderhandelingen kan voeren.