Wie een leuk huis op het oog heeft met als doel dit te kopen, zal gebaat zijn bij het kunnen bepalen van de waarde ervan. Er zal immers een bod moeten worden uitgebracht op de woning en hoewel er een vraagprijs aan ten grondslag ligt, hoeft dit niet te betekenen dat dit ook een reële verkoopprijs is. Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de waardebepaling en als met al die factoren rekening wordt gehouden, zal het eenvoudiger zijn om de waarde te bepalen. De waardebepaling is overigens vooral van belang als er zonder makelaar een bod wordt uitgebracht. Naast het uitbrengen van een bod is de waardebepaling ook belangrijk om een hypotheek te verkrijgen, maar dan wordt de term taxatie gebruikt, en deze moet worden uitgevoerd door een onafhankelijk taxateur. In dit artikel kunt u handige informatie vinden over diverse aspecten betreffende de waarde van een huis, zoals taxatie en hypotheekhoogte.

Het Kadaster en de waarde van een woning
De gegevens van koopwoningen zoals deze bij het Kadaster geregistreerd staan, kunnen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de waarde. 
• Zo beschikt het Kadaster over de prijsgegevens van woningen die in dezelfde omgeving of straat verkocht zijn. 
• Als het al langere tijd geleden is dat er een huis in diezelfde straat of buurt is verkocht, dan kan er met behulp van de woningwaardemeter berekend worden hoeveel de prijzen van woningen zijn gestegen. 
• De woningwaarde index is ook te vinden bij het Kadaster
Het is dan ook aan te raden om de website van het Kadaster te raadplegen om die informatie te zoeken, die gebruikt kan worden voor het bepalen van de waarde van een huis in de gewenste straat.

Factoren die de waarde bepalen
Naast dat het Kadaster een handig hulpmiddel kan zijn voor de waardebepaling, zijn er natuurlijk ook nog tal van andere factoren die de prijs bepalen. Een van de belangrijkste factoren die van invloed is op de waarde van het huis, is de locatie. De locatie speelt een belangrijke rol bij de verkoopprijs van een woning. Voor een toplocatie zal de prijs per vierkante meter aanzienlijk hoger liggen, dan wanneer hetzelfde huis op een slechte locatie te vinden is. Andere belangrijke factoren zijn:
• Vrijstaand of niet
• Wel of geen tuin
• Staat van de woning
• Aantal vierkante meters

Bezichtiging en waardebepaling
Bij een eerste bezichtiging van het huis kan men van te voren al informatie inwinnen bij het kadaster en ook naar de vraagprijzen kijken van andere woningen in de buurt. Het is belangrijk om rekening te houden met de staat van de woning. Als er sprake is van achterstallig onderhoud, dan heeft dit natuurlijk invloed op de prijs. Er kan direct een bod worden uitgebracht na de eerste bezichtiging, maar het is ook mogelijk om eerst een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, of de woning door een makelaar te laten taxeren.