Als het huis is gevonden dat aan alle wensen voldoet of door het uitvoeren van verbouwingen uiteindelijk aan de wensen zal voldoen, is het tijd om allerlei zaken te regelen.

In de eerste plaats zal er een bod op het huis moeten uitgebracht aan de verkopende partij, die de vraagprijs heeft vastgesteld. Om erachter te komen wat een redelijk bod is, kan de makelaar met zijn opgedane kennis en ervaring vertellen. Als het bod is geaccepteerd, dan zal er voor het rond krijgen van de financiering een taxateur moeten worden ingeschakeld die de waarde van de woning zal bepalen. Het zoeken naar een taxateur kan op verschillende manieren gedaan worden. Als er een makelaar is ingeschakeld, dan kan de makelaar de taak op zich nemen om een taxateur in te schakelen. Als men zelf alles regelt met betrekking tot de aankoop van een woning, zal men ook zelf op zoek kunnen gaan naar een taxateur. Ook de financiële instelling waar men een hypotheek aanvraagt, kan bemiddelen bij het vinden van een taxateur. Hier kunt u interessante informatie lezen over onder meer het zoeken naar een taxateur en de inhoud van een taxatierapport.

Zoeken naar een gecertificeerd taxateur
Voor het verkrijgen van een hypotheek is niet alleen het inkomen van belang, maar ook de waarde van de woning. De woning zal immers als onderpand dienen voor de te verstrekken hypotheek. Bij het zoeken naar een taxateur moet er rekening mee gehouden worden dat de taxateur gecertificeerd is. Banken en andere hypotheekverstrekkers zullen geen financiering verstrekken als de waardebepaling van het huis is uitgevoerd door een niet erkende taxateur. Het zoeken naar een taxateur is het snelste te realiseren door van internet gebruik te maken, en in de regio te zoeken waar het toekomstige huis staat. Om erachter te komen of het om een erkend taxateur gaat, is het van belang na te gaan of de persoon staat ingeschreven bij het SCVM of bij het VastgoedCert en tevens lid is van de brancheorganisatie voor taxateurs. Voor een officiële taxatie moet er rekening worden gehouden met kosten die enkele honderden euro’s kunnen bedragen. Door het vergelijken van de tarieven van taxateurs kan op de kosten bespaard worden.

Inhoud van een taxatierapport
Als er een taxateur gevonden is kan daarmee contact worden opgenomen, en zal er een afspraak kunnen worden gemaakt voor het taxeren van de toekomstige woning. De taxateur zal het huis aan een inspectie onderwerpen en een waarde aan het huis toekennen. Naast de waardebepaling worden er in het taxatierapport nog een aantal andere gegevens met betrekking tot de waarde opgenomen zoals:
• De bouwkundige staat 
• De executiewaarde 
• De vrije verkoopwaarde van het huis
• Diverse omgevingsfactoren
Met het taxatierapport kan er vervolgens een hypotheek worden aangevraagd bij een hypotheekverstrekker naar keuze. De hypotheekverstrekker zal de waarde van de woning als factor laten meewegen bij het verstrekken van de hypotheek.