De keuze om bij het kopen van het eerste huis wel of geen makelaar in te schakelen, is geheel aan de aspirant kopers.

De reden om geen makelaar in te schakelen is vaak gelegen in het feit dat kopers zelf alle zaken kunnen en willen regelen, met betrekking tot de aankoop en daarmee de kosten van de makelaar uitsparen. De reden waarom er ook kopers zijn die wel een makelaar in de arm nemen, is dat deze kopers hun belangen graag vertegenwoordigd zien door een deskundig persoon. Er zijn dus een zowel een aantal voordelen als nadelen te bedenken, die de doorslag kunnen geven bij de keuze om wel of geen makelaar in te schakelen bij het kopen van een huis, waarover u hier informatie kunt lezen.

Wel een makelaar inschakelen
Aspirant kopers die zich voor het eerst op de woningmarkt begeven en een huis willen kopen, hebben niet allemaal de benodigde kennis en vaardigheden om een huis op waarde te schatten en te onderhandelen. Het kan dan prettig zijn om tijdens de aankoop van een huis begeleid te worden door een makelaar, die wel van de hoed en de rand weet. Een makelaar weet immers waar op gelet moet worden bij het bezichtigen van een woning, heeft kennis van de waarde van de woning en heeft de juiste vaardigheden om onderhandelingen te kunnen voeren. Het inschakelen van een makelaar kost zeker geld, maar kan uiteindelijk ook kosten besparen. Bijvoorbeeld door stevige onderhandelingen te voeren of om de aspirant kopers op de staat van de woning te wijzen, waardoor er rekening moet worden gehouden met kosten van achterstallig onderhoud van de woning en juist om die reden misschien af te zien van de koop.

Geen makelaar gebruiken
Aspirant kopers die zelf over voldoende kennis van de woningmarkt beschikken of zich daarin willen verdiepen alvorens op zoek te gaan naar een huis, kunnen overwegen om geen makelaar te gebruiken bij de zoektocht en aankoop van een huis. Het is dan wel verstandig om bij de bezichtiging een persoon met verstand van bouwkundige zaken mee te nemen, die bovendien een meer objectieve blik zal hebben bij de bezichtiging. Met betrekking tot het onderhandelen over de prijs, kan er onderzocht worden welke woningen in de buurt voor welke prijs verkocht zijn. Deze gegevens zijn te vinden bij het Kadaster.

Deels van de diensten van een makelaar gebruik maken
Er is ook een mogelijkheid om een makelaar niet voor het hele proces te gebruiken, maar alleen voor bepaalde stappen in het koopproces gebruik te maken van zijn diensten. Op die manier kan er op de kosten van de makelaar bespaard worden. De zoektocht naar geschikte huizen is met het enorme woningaanbod een stuk eenvoudiger geworden, zodat huizenzoekers zelf ook daarop actie kunnen ondernemen. Als er dan een geschikt huis gevonden is, kan de makelaar worden benaderd om bijvoorbeeld mee te gaan bij de bezichtiging of om de onderhandelingen namens de kopers te voeren.