Uw eerste vastgoed kopen is een spannende kwestie! Eindelijk van start met je eerste vastgoedbelegging. Leuk, maar natuurlijk ook spannend. Waar let ik op? Er zijn namelijk veel aandachtspunten. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke zaken voor beginners.

Let op: een eerste vastgoed kopen als belegging kent belangrijke aandachtspunten. Lees eerst alles over beleggen in vastgoed alvorens je de stap neemt. Het kent namelijk risico’s waar je bewust van moet zijn alvorens te beginnen.

Locatie

Bij een eerste vastgoed kopen zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om op te letten. De meest belangrijke is echter de vraag of je een goede investering kan maken. Een eerste vastgoed kopen doe je in de basis voor de lange termijn. Het doel is vermogensopbouw. Om dit te realiseren wil je een eerste vastgoedpand kopen op een goede locatie.

Locatie is alles bij vastgoed. Hoe aantrekkelijker de locatie, hoe hoger de kans op waardevermeerdering én stabiele huurinkomsten.

Een goede locatie bevindt zich in een gebied wat aan aantrekkingskracht wint. Bijvoorbeeld waar nieuwe woningen en faciliteiten worden gebouwd. Ook moeten er genoeg publieke faciliteiten zijn en commerciële uitgaansplekken.

Prijs

Waarschijnlijk wil je direct beginnen met het eerste vastgoed kopen. Toch kan je bij een eerste huis kopen beter geduldig zijn. De prijs is namelijk belangrijk. Je wilt onder de marktwaarde kopen, want dat is je eerste winst bij vastgoed kopen.

Naast de huidige vraagprijs en daarover onderhandelen, kan je ook kijken naar het potentieel. Vaak kan je met een kleine renovatie al extra waarde creëren. Dit kan zijn voor het aantrekken van meer huurders om zodoende een hogere vraagprijs te realiseren. Of je kan eerste vastgoedkopen, opknappen, en weer doorverkopen.

Vraag vanuit huurders

De vraag vanuit huurders is enorm belangrijk om stabiele cashflow te genereren. Een eerste vastgoed kopen doe je waarschijnlijk om huurinkomsten te realiseren. Hiervoor heb je voldoende vraag vanuit huurders nodig. En het liefst is er meer vraag dan aanbod, zodat je de huurprijs kan verhogen. Een hogere huurprijs leidt tot significant hoger rendement tijdens je eerste vastgoed kopen.

Financiering

Ook financiering is een aandachtspunt om op te letten tijdens het kopen van je eerste huis of vastgoedbelegging. Natuurlijk is de kosten koper enorm gestegen dankzij de nieuwe regels. Dit geldt met name bij een eerste vastgoedpand kopen als belegging. Voor een eerste huis kopen is dit minder relevant, omdat de regel alleen van toepassing is als je er niet zelf gaat wonen.

Naast kosten koper komen er nog andere zaken bij. Denk aan notariskosten, maar vooral aan financieringskosten. Heb je genoeg eigen vermogen? De rest moet je aanvullen met hypotheek vanuit een bank of financiële instelling.

Let goed op de balans tussen eigen inbreng en de inbreng via een betrouwbare vastgoed financiering met aantrekkelijke rente.
Hoe hoger de financiering, hoe hoger de rentekosten. Maar vaak is het slimmer om meerdere panden te kopen en juist gebruik te maken van externe financiering.