Een eigen huis bouwen is voor velen een droom, wanneer je dan eindelijk de mogelijkheid hebt om dit te doen, zal je waarschijnlijk veel onbeantwoorde vragen hebben. Hoe leuk het project van een eigen huis maken ook kan zijn, het kan ook veel stress opleveren. Al helemaal als je niet weet waar je moet beginnen. Gelukkig is daar het internet voor en kan je aannemer ook veel vragen beantwoorden. Misschien is het handig om eerst wat onderzoek te doen voordat je de keuze maakt om een eigen huis te bouwen. 

Budget

Velen denken dat het bouwen van een eigen huis heel duur is en je een lange tijd je hypotheek zal moeten aflossen. Toch kan het bouwen van je eigen huis kwa budget meevallen. Het bouwen van je eigen droomhuis zal rond de 170.000 euro zijn. Deze prijs is zonder de grond en overige kosten. Natuurlijk geldt hierbij, hoe groter het huis, hoe duurder het zal zijn. Daarbij moet je ook rekening houden of je zelf het huis gaat bouwen of dat je een aannemer gaat gebruiken. Je kan ook kiezen uit een catalogus, prefab of eigen ontwerp. Eigenlijk kan je het huis dus zo duur maken als je wilt. 

Wat je budget ook al zal zijn, houdt altijd een potje bij voor onvoorzienbare kosten. 

Papieren

Je kan natuurlijk niet zomaar een eigen huis bouwen. Hiervoor heb je toestemming nodig van de gemeente en vele papieren verder. Het kan per gemeente verschillen maar over het algemeen heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Wanneer je een architect hebt ingeschakeld zal deze dit voor je regelen samen met het omgevingsrecht. Daarbij heb je ook een EPB-verslag nodig, postinterventiedossier en controle-attesten. Het hebben van de juiste papieren is zeer belangrijk. Je wilt geen huis hebben die niet in orde is.

Adviseur

Omdat het bouwen van een eigen huis zo stressvol kan zijn, is het handig om een adviseur in te schakelen. Ze kunnen je helpen je wensen op papier te zetten maar ook om realistisch te blijven. Ze zijn gespecialiseerd in het bouwen van huizen dus kunnen ook al je vragen beantwoorden en helpen de juiste bedrijven te vinden. Een adviseur kan bij een architectenbureau werken maar ook bijvoorbeeld bij een advocatenbureau. Denk bijvoorbeeld aan Hekkelman.  

Tijd

Houdt rekening met de tijd van het bouwen voor je huis. Een huis bouwen is namelijk niet binnen een week gebeurt. Sterker nog, bij de meeste huizen is er altijd wel wat vertraging. Het kan namelijk zo voorkomen dat er een vertraging is voor het materiaal, weersomstandigheden en nog veel meer. Als je jouw vorige huis dus al verkocht hebt, moet je hier rekening mee houden. Hetzelfde geldt voor het opzeggen van je huurhuis. 

Tijdens de bouw

Wanneer de bouw eindelijk is begonnen, wil je hoogstwaarschijnlijk het project van dichtbij volgen. Het is dan verstandig om een accommodatie dichtbij je nieuwe woning te hebben. Dit scheelt je reistijd en kan je gewoon even snel kijken na je werk bijvoorbeeld. Het bouwen van je eigen huis kan namelijk veel tijd in beslag nemen, ook wanneer je het zelf niet aan het bouwen bent. Met alle afspraken en zaken die je moet regelen, ben je alsnog veel tijd kwijt.