Informatie en advies zijn in veel situaties pas nodig op het moment dat de situatie daartoe aanleiding geeft. Dit is ook het geval bij het voornemen om de aankoop van je eerste huis te realiseren. Voor die tijd, is er wellicht oppervlakkige interesse geweest met betrekking tot hypotheken en het aanbod op de woningmarkt, maar als de stap daadwerkelijk genomen gaat worden om een woning te kopen, komt de informatie echt van pas. Hier zijn dan ook interessante tips te vinden voor het aankopen van je 1e huis, betreffende onder meer de prijsklasse, het zoeken en de bezichtiging.

Bepaal de prijsklasse
Een van de eerste tips die gegeven kan worden bij het aankopen van je eerste huis is de prijsklasse te bepalen, waarbinnen naar een geschikte woning gezocht kan worden. De prijsklasse waarin gezocht kan worden, zal onder meer afhankelijk zijn van het inkomen waarop de hypotheek zal worden gebaseerd. Het is dus zeker aan te raden om te berekenen wat het bedrag aan hypotheek maximaal zou kunnen worden. Hierbij is het huidige inkomen van belang en kan ook het inkomen van een eventuele partner geheel of gedeeltelijk worden meegenomen om de maximale hypotheek te kunnen berekenen

Op zoek naar je 1e huis
Als de prijsrange duidelijk is, kan de zoektocht beginnen. Bij het zoeken is het van belang om een aantal wensen en voorkeuren met betrekking tot de woning duidelijk te hebben. Een minimum aantal slaapkamers, wel of niet een tuin, een bovenwoning of een benedenwoning, een eengezinswoning of een appartement en de keuze voor nieuwbouw of bestaande bouw. Dit zijn belangrijke afwegingen bij het kopen. Ook de woonomgeving is een belangrijke factor bij het aankopen. Gaat de voorkeur uit naar een drukke buurt, of prefereert men een kindvriendelijke omgeving waar veel gezinnen woonachtig zijn. Moet het huis dichtbij uitvalswegen gelegen zijn en welke voorzieningen heeft men graag in de buurt?

Bezichtiging 
Bij de bezichtiging van het huis kan er een makelaar meegaan, maar dit staat de aspirant kopers geheel vrij. Aan een makelaar zijn weliswaar kosten verbonden, maar daarvoor kan er dan ook van de expertise van de makelaar gebruik worden gemaakt. Het is bij een bezichtiging van belang om objectief te blijven en niet alleen naar de schoonheid te kijken, maar ook te letten op achterstallig onderhoud en te vragen naar de herkomst van bijvoorbeeld vochtplekken. Ook is het verstandig om te kijken of de inrichting van de keuken en badkamer bevalt, of dat deze als eerste voor een verbouwing in aanmerking komen. Dit zijn dan extra kosten waarmee rekening gehouden moet worden. Na het bezichtigen van het huis is het ook raadzaam om, als de omgeving onbekend is, eens in de buurt rond te lopen om te kijken wat voor sfeer er hangt en of er voorzieningen zoals winkels of scholen dichtbij gelegen zijn.