Het kopen van je eigen huis kan al erg stressvol zijn maar buiten het vinden van je droomhuis en het bekostigen daarvan, zijn er ook nog heel veel andere punten waar je aan moet denken. Dit kan nogal overweldigend overkomen. Zodra je weet wat je allemaal moet regelen kan je dit rustig op papier zetten en daarna een voor een afstrepen. Uiteindelijk lukt het iedereen, dus ook jou!

 

Verplichte verzekeringen

Veel mensen weten niet dat wanneer je een huis gaat kopen er verplichte verzekeringen bij komen kijken. Een van deze verzekeringen is de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan je huis die er zijn gekomen zonder jouw eigen toedoen. Denk hierbij aan brand, water of storm. Maar omdat je dus verzekerd bent tegen schade die niet door jouw toedoen zijn gekomen, ben je dus ook verzekerd als iemand anders schade aan je huis aan brengt. 

Sommige hypotheekverstrekkers verplichten het ook om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit is voor de veiligheid van jouw nabestaande maar ook voor de hypotheekverstrekker. Met deze verzekering hebben ze namelijk de zekerheid dat de hypotheek wordt afbetaald. Dit geldt voor zowel jouzelf als voor je partner. Het voordeel van deze hypotheek is dat de nabestaande niet hoeft te verhuizen na overlijden. 

 

Niet verplichte verzekeringen

Er zijn heel veel verschillende verzekeringen en hetzelfde geldt voor een woonverzekering. Deze verzekeringen zijn niet verplicht om af te sluiten maar voor je eigen bestwil kan je dit dus wel doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een inboedelverzekering. Deze verzekering beschermt jouw inboedel. Sieraden, televisie, meubels etc kunnen beschadigt raken maar ook gestolen worden. Wanneer je een inboedelverzekering hebt, keert de verzekering een bedrag uit voor jouw spullen. 

Dan hebben we ook nog de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is er voor schade door jouw toedoen aan iemand anders eigendom. Denk hierbij aan een auto maar ook eventueel een telefoon. Heb je per ongeluk iemands telefoon kapot laten vallen? Dan kan je dit opgeven aan de aansprakelijkheidsverzekering. 

Rechtsbijstandverzekering, is zoals de naam al zegt een verzekering die je tegemoet komt voor rechtsbijstand zaken. Denk hierbij aan de kosten van een jurist en advocaat. Deze kosten kunnen namelijk hoog oplopen, het is fijn om te weten dat je deze kosten dan niet zelf hoeft te bekostigen. 

Brandverzekering is een verzekering voor brand. Natuurlijk heb je ook de verplichte verzekering, namelijk de opstalverzekering. Maar toch zit hier een verschil in en het grootste verschil is de tegemoetkoming die ze kunnen geven. Wanneer je een aparte brandverzekering afsluit kan je zelf kiezen hoe hoog je risico is en hoeveel ze je kunnen uitbetalen bij schade. Bij een opstalverzekering kan dit wat lager uitvallen.

 

Hoe kies je de juiste verzekering?

Nu je dus weet dat je heel veel verschillende soorten verzekeringen moet en kan afsluiten wil je natuurlijk wel een goede verzekering die ook daadwerkelijk wat dekt. Gelukkig zijn hier heel veel verschillende vergelijkingssites voor. Zo is een brandverzekering vergelijken zeer belangrijk. Het heeft namelijk geen zin om een verzekering af te sluiten die uiteindelijk maar weinig tegemoet komt. Hetzelfde geld voor de verplichte verzekeringen. Het kan zijn dat de hypotheekverstrekker een advies geeft in welke verzekering je het beste kan afsluiten. De meeste banken hebben namelijk ook zelf verzekeringen.