Je hebt je droomhuis online gevonden. De woning staat in de ideale omgeving, het past binnen je budget en er zijn nog niet zoveel geïnteresseerden. Tijd om een bezichtiging te plannen via de makelaar! Is dit de eerste keer dat je een woning gaat bezichtigen, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Dit helpt je om bij de bezichtiging naar de juiste zaken te kijken. Lees hoe.

Foto’s woning zijn ideaalbeeld

Een verkoper zal altijd proberen om de beste foto’s van een woning te vertonen, met als doel om deze voor de beste prijs te verkopen. Foto’s zeggen evenwel lang niet alles, want hoe zit het met de mankementen? Die zijn zelden tot nooit zichtbaar toen je de woning voor de eerste keer zag op het internet. Check daarom bij een bezichtiging altijd goed waar mankementen naar voren komen. Spoiler: dit kunnen ook onzichtbare mankementen zijn. Neem dus geen risico’s en vraag het aan de eigenaar van de woning. Een bouwkundige tekening opvragen kan overigens óók.

Locatie: hoe ziet de buurt eruit?

Locatie is essentieel. Het huis zelf kan nog zo mooistaan, maar als de directe omgeving niet meevalt, dan wil je er misschien toch niet wonen. Veel mensen wandelen daarom even kort door de buurt om de algemene sfeer te proeven. Hoewel dat nog niet alles zegt, is het wel een effectieve manier om een inschatting te maken van de omgeving tijdens je bezichtiging.

Maak een checklist

Wat vind jij belangrijk aan een woning? Vooraf heb je allerlei punten in gedachten, maar tijdens de bezichtiging vaneen woning kan je dat allemaal weer vergeten zijn. Juist daarom is het verstandig om toch een checklist op papier mee te nemen, dan wel via je mobiel. Het geeft je houvast bij de juiste beoordeling van het huis waar jij misschien wel in gaat wonen.